5 tips: Zo word je Strafste School 2019

5 tips: Zo word je Strafste School 2019Tip 1: Voorkomen is beter dan genezen

Denk met een gedreven team van leerkrachten, zorgcoördinatoren, directieleden én leerlingen na over een sterk preventief beleid. Geef pesten en grensoverschrijdend gedrag geen kans. Je doet vast al veel. Maar soms doe je zo veel dat je het overzicht verliest. Zet alles eens grondig op papier, dat zorgt voor richting en duurzaamheid.

Welbevinden op school bereik je door leerlingen mee in te schakelen

Tip 2: Schakel je leerlingen in

Jongeren zijn leefwereldexperten. Zij weten het beste wat van jouw school een echt straffe en pestvrije school zou kunnen maken. Zij zijn jouw ideale én gratis adviseurs. Doe een bevraging bij zoveel mogelijk leerlingen – niet alleen bij de leden van de leerlingenraad. Doe dat op een manier die jongeren aantrekt. Ga klassen rond en doe een live stemming via een digitale tool als Kahoot. Of organiseer een ideeëncompetitie. De klas met de meeste ideeën voor een pestvrije school krijgt een mooie prijs of een wederdienst van de directie.

Tip 3: Schakel je leerlingen nog meer in

Niet alleen om goede ideeën te bedenken, maar ook om ze uit te voeren. Ga dus ook voor een jongeren-voor-jongeren-project. Elke jongere heeft een talent waarmee je het welzijn van andere jongeren in je school kan verbeteren. Laat dat niet onbenut! Als elke jongere bewust is van zijn/haar/hun talent en dat weet in te zetten voor de school en voor de andere leerlingen? Dan wordt jouw school gegarandeerd de strafste school!

Bijvoorbeeld? Leerlingen met goede planningskills kunnen preventieve acties organiseren, zoals een culturendag, Got Talent-dag of ‘free hugs’ tijdens de speeltijd. Tafelspringers met een grote mond kunnen een hele speelplaats entertainen tijdens zo’n actie. Erg empathische leerlingen vinden het makkelijk om diegenen die zich minder goed voelen in de school op dat moment een hart onder de riem te steken.

Zorg voor wat sterke coaches uit je leerkrachtenteam om de jongeren niet aan hun lot over te laten en de motivatie hoog te houden.

Tip 4: Stoef

Heb jij een jaar samen met je leerlingen gewerkt aan een straffe school? Vertel dan zo luid mogelijk over je school en je straffe leerlingen. Aan ouders, collega’s uit andere scholen, zelfs aan de bakker. Jongeren die zich inzetten voor de school en andere leerlingen? Dat moet bewierookt worden!

Tip 5: Vraag hulp

Hulp nodig? Neem nu contact op met de peer-to-peer-specialisten bij Pimento.

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* Verplichte velden
Thema's
Email Formaat


BLIJF JE GRAAG OP DE HOOGTE OVER ONZE KORTINGSACTIES, GRATIS TIPS, NIEUWE PROJECTEN, SAMENWERKINGEN, PRODUCTEN EN EVENEMENTEN?

 

Schrijf je dan nu in op de maandelijkse nieuwsbrief van Pimento!

 

Schrijf in op de nieuwsbrief