6 tips: Praten over condoomgebruik met jongeren

Jongeren vinden condooms te duur of weten niet goed hoe ze te gebruiken. Dat blijkt volgens onderzoek van Sensoa, dat pleit voor verplichte relationele en en seksuele vorming op school. Hoe breng je op een efficiënte manier het onderwerp condooms aan bij jongeren? Onze experts helpen je graag met deze tips!

Tip 1: Geef de juiste technische informatie

Zorg dat jongeren de volledige en juiste technische informatie over het condoom en seksueel overdraagbare aandoeningen krijgen.

Gebruik het handige overzicht over het condoom en andere voorbehoedsmiddelen én seksueel overdraagbare aandoeningen op maat van jongeren in onze interactieve bundel Beddengoed. Daarnaast vind je er nog een heleboel leuke testjes, artikels en opdrachten over lichaam, verliefdheid, relaties en weerbaarheid.

Lees meer over Beddengoed.

Tip 2: Communicatie is key

Leer jongeren het belang van met elkaar te communiceren over voorbehoedsmiddelen. Wie is er verantwoordelijk voor de voorbehoedsmiddelen? Hoe en wanneer praat je daar met elkaar over?

Tip 3: Zet in op belevingsaspect

Tieners bewustmaken over soa’s en andere risico’s van seks, is heel belangrijk. Maar je zorgt het best voor afwisseling tussen beleving en technische informatie. Dat is typisch voor de vormingen van Pimento.

Deze vragen kan je bijvoorbeeld gebruiken:

  • Hoe reageer je als je lief geen condoom wilt gebruiken maar jij wel?
  • Ik vind het ongemakkelijk om condooms te kopen in de winkel, is dat normaal?
  • Vragen of je een condoom wilt gebruiken, wilt zeggen dat je je lief niet vertrouwt. Akkoord of niet akkoord?

De laatste vraag komt uit Bloosdoos, vol stellingen en vragen over vriendschap, relaties en seksualiteit.

Tip 4: Gebruik humor

Met een beetje humor verbreek je de spanning en ongemakkelijkheid - zowel bij je groep als bij jezelf. Bij een condoomdemonstratie halen wij bv. 'Oscar' tevoorschijn. ‘Oscar’ is een pak minder gênant om te zeggen dan ‘de penis in erectie'.

Tip 5: What the FAQ?!

Graag meer weten over de opbouw, mogelijke onderwerpen en allerlei achtergrondinfo over relationele en seksuele vorming?

Lees onze gratis publicatie What the FAQ?!, vol tips en achtergrondinfo over praten over relaties en seksualiteit met jongeren.

Tip 6: Boek vorming

Toch graag nog meer houvast en hulp nodig hierbij?

Boek onze experten voor relationele en seksuele vorming aan jouw groep kinderen, jongeren, nieuwkomers of jouw team.