Gelukkige werknemers presteren beter

Dat er een wetenschappelijk verband bestaat tussen geluk en productiviteit staat buiten kijf. Moeilijker te bepalen zijn de richting en het gewicht van deze correlatie. Zo wordt bijvoorbeeld bekrachtigd dat we van ‘leuk’ werk gelukkiger worden. Het brengt ons in een ‘flow’ (Csikszentmihalyi). Anderzijds wordt bevestigd dat je gelukkig voelen er juist voor zorgt dat je beter presteert.

We zetten enkele interessante onderzoeksresultaten op een rijtje.

 

Positief verband werkgeluk en productiviteit

In een pas verschenen onderzoek (nov. 2020) stellen enkele wetenschappers een positief verband en effect vast tussen geluk en productiviteit. De onderzoekers Clement Bellet (Erasmus Universiteit Rotterdam), Jan-Emmanuel De Neve (Universiteit van Oxford) en George Ward (MIT) kregen inkijk in de verkoopcijfers van zo’n 1.800 medewerkers van een callcenter.

Uit de gegevens blijkt dat gelukkige werknemers inderdaad beter presteren: ze doen meer telefoontjes per uur, verkopen meer producten en ze houden zich beter aan het voorgestelde werkschema.

 

Betere prestaties door werkplezier en betrokkenheid

Een ander onderzoek (C.D. Fisher, 2010) staaft deze hypothese en voegt daaraan toe dat geluksgerelateerde constructen zoals werkplezier en taakgerichte en affectieve betrokkenheid positief gerelateerd zijn aan:

  • betere prestaties
  • klanttevredenheid
  • veiligheid
  • aanwezigheid
  • doorzettingsvermogen

 

Vertrouwen, respect en eerlijkheid op werkvloer

Het Great Place to Work Institute suggereert dat werknemers gelukkiger worden wanneer ze hun oversten vertrouwen en genieten van samenwerken met hun collega’s. Vertrouwen in de werkgever, gebaseerd op geloofwaardigheid, respect en eerlijkheid, wordt gezien als de hoeksteen.

 

3 factoren voor gelukkig personeel

Sirota et al. (2005) zijn het erover eens dat drie factoren cruciaal zijn bij het produceren van een gelukkig en enthousiast personeelsbestand:

  • gelijkwaardigheid (respectvolle en waardige behandeling, eerlijkheid, veiligheid)
  • prestatie (trots op het bedrijf, empowerment, feedback, jobuitdaging)
  • vriendschap met teamgenoten

 

Gunstige feedbackomgeving geeft jobtevredenheid

Tot slot stelt een aanvullende analyse (L. De wilde, 2013) dat een gunstige feedbackomgeving zeer belangrijk is om jobtevredenheid te creëren bij werknemers. Met andere woorden: een goed werkende feedback- en communicatiecultuur is een hoofdingrediënt van een fijne en productieve werkplek.

Laat zo'n goede feedback- en communicatiecultuur creëren nu juist onze expertise zijn!

Nathan Kok, Trainer bij Pimento

 

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* Verplichte velden
Thema's
Email Formaat