Inspiratiedag Grenzen, weerbaarheid en communiceren

Hoe werk je met jongeren of je team rond grenzen, (online) weerbaarheid en communiceren? Onze specialisten inspireren je graag op 21 maart in Gent én Leuven!

Workshops grenzen, weerbaarheid en communiceren

Kies 2 workshops uit dit aanbod:

1. Wandeltocht feedback en communicatie in teams

Ga mee op wandel met Pimento! Tijdens deze wandeltocht scheppen we een omgeving waarin communiceren met elkaar veilig en toegankelijk wordt. We werpen samen een frisse en kritische blik op de communicatie en feedback geven in teamverband. Je krijgt concrete tips en tricks. We werken aan ieders interpersoonlijke en probleemoplossende vaardigheden.

2. (N)iets mis mee!?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wanneer je er als jeugdwerker mee geconfronteerd wordt, weet je niet altijd hoe te reageren. Je bent niet de enige! We bekijken hoe je met de recent herwerkte methodiek (N)iets mis mee?! rond deze onzekerheden in je jeugdwerking aan de slag kan gaan. Hoe schat je seksuele situaties in? Hoe reageer je gepast?

3. Kwetsbaarheid als verbindende kracht

Een sterke begeleidershouding is dé belangrijkste vaardigheid om als begeleider een positieve impact te hebben op groepen kinderen en jongeren. Maar wat breng je als begeleider teweeg als je je ook kwetsbaar durft op te stellen? Welk effect heeft dit op de groep? En hoe kun je jongeren uitnodigen om in groep hun eigen kwetsbaarheden te tonen? Authenticiteit en kwetsbaarheid zijn vaak het begin van een hechte vertrouwensband - essentieel op cruciale momenten.

4. Jongerenparticipatie: Onbekend is onbemind

Wat is jongerenparticipatie nu eigenlijk? Welke rol kan je jongeren geven in je organisatie of school? Hoe kan je jongeren werven en motiveren? We nemen de basisprincipes van jongerenparticipatie samen onder de loep. Jongerenparticipatie is zoveel meer dan je denkt.

5. Seksuele en genderdiversiteit bespreekbaar maken: Omgaan met extreme uitspraken

Van 'mensen die meelopen in de Pride hebben gewoon aandacht nodig' tot 'transgenders zijn ziek'. In deze workshop hebben we het over polarisatie en extreme uitspraken. Je krijgt een kader om te begrijpen wat er op zulke momenten in je groep gebeurt en enkele concrete tips om ermee om te gaan.

6. Weerbaar op het Web: Met kinderen aan de slag rond online weerbaarheid

‘Kinderen zijn steeds vroeger online’ of ‘cyberpesten is meer en meer een probleem in de lagere school’. Dit soort artikels zien we steeds vaker verschijnen. Ontdek hoe je kunt inzetten op de weerbaarheid van kinderen in hun digitale leefwereld. Hoe ga je als begeleider in gesprek met zowel kinderen (vanaf het vierde leerjaar) als jongeren over dit thema? Ontdek onze nieuwe bundel ‘WOW lagere school’ terwijl we jou meenemen door enkele werkvormen die je meteen kan gebruiken in je (klas)groep.

Inspiratiedag: Must voor onderwijs, jeugdwerk en welzijn

Dit vonden deelnemers van onze eerdere inspiratiedagen:

"Handige tools, leuke werkvormen, praktisch en doelgericht."

"Goede afwisseling tussen dingen doen en luisteren."
''Concrete, bruikbare werkvormen. Aangename sprekers. Achtergrondinfo om mee aan de  slag te gaan."

Kies je workshops, je locatie en reserveer snel je ticket voor onze inspiratiedag.