Praat over je wensen en grenzen

Berichtgeving over en reacties op seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag, de zaak Bart De Pauw en gefilmde-seks-met-toestemming bij Big Brother deden onze expert in relationele en seksuele vorming Evelien Luts in haar pen kruipen.

Seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag

"Een maatschappij die de schuld niet in de schoenen van de slachtoffers schuift, dat zou fijn zijn. Maar dat vraagt een bepaalde manier van kijken naar een situatie. En empathie. Dat is iets wat we moeten oefenen en in bijleren. Maar waar leer je dit? Thuis? Op school?

En ook, kinderen moeten van jongs af aan leren over weerbaarheid en grenzen. Dit vind ik oké, dit wil ik méér. Want volmondig ja zeggen tegen iets, is ook weerbaarheid. Dit vind ik niet oké. Hiervan weet ik het nog niet zo goed. En twijfel is oké."

Oefenmomenten grenzen en weerbaarheid

"Praat er dus over met kinderen en jongeren, laat hen oefenen in het aangeven van hun grenzen en het aanvoelen of bespreekbaar maken van grenzen van de ander.

Over een maand is het valentijn. Leerkrachten bereiden nu lessen voor rond puberteit en veranderende lichamen, voorbehoedsmiddelen en soa’s.  Maar zet dan ook een klasgesprek en oefenmomenten rond grenzen en wensen op het lesprogramma. Want relationele en seksuele vorming is zoveel meer dan praten over soa’s en voortplanting. Praat erover met kinderen, met jongeren, laat hen oefenen."

Lees het volledige opiniestuk in De Standaard.

Zo werk je rond grenzen en seksuele weerbaarheid.