3 x meer jongerenparticipatie

Jongerenparticipatie? Dat is jongeren betrekken bij adviezen, plannen en projecten die hen aanbelangen. Wist je dat Pimento het afgelopen jaar hierrond verschillende organisaties begeleidde? 3 mooie participatieprojecten lichten we graag even toe!

1. Jongerenparticipatie bij Awel

We namen in verschillende sessies de organisatie Awel mee onder de loep op vlak van jongerenparticipatie. Extra fijn: er zaten ook jongeren in deze denktank. De uitkomst was een gedragen visie rond jongerenparticipatie!

2. Jongerenparticipatie bij Port of Antwerp-Bruges

Pimento helpt om de stem van jongeren te laten doorklinken bij Port of Antwerp-Bruges en de provincie Antwerpen. We faciliteerden hun gesprekken met jongeren. Het resultaat? Zeer interessante meningen van 15-20-jarigen over onder andere de games, de jobmogelijkheden en de verhaallijnen van Havenwereld. Dat nieuwe centrum voor jongeren opent in 2026 de deuren!

3. Jongerenparticipatie bij Athena campus Heule 

Pimento ondersteunde het peersupporttraject op de campus Heule van de secundaire school Athena. We gaven de eerste opleiding aan de peersupporters - met hun coaches erbij, zodat die het volgend jaar zelf kunnen overnemen.

De coaches kregen ook een eigen opleiding en intervisie. Hoe ben je nu een goeie coach voor een van je leerlingen? En wat als het misloopt? Nu is het aan hen, we wensen jullie succes, Athena in Heule!

Peersupport? Wat is dat voor een beest?

Meer jongerenparticipatie in jouw organisatie: win-win!

Jongerenparticipatie biedt op vele vlakken een potentiële meerwaarde. Hoewel het niet altijd de snelste of eenvoudigste weg is, levert het zowel voor jouw organisatie als de (betrokken) jongeren iets op.

Participatief werken is een belangrijke waarde én kwaliteitscriterium in onze werking. Bij de ontwikkeling van zowel ons aanbod als onze eigen organisatie gaan we participatief aan de slag.  Al die ervaringen en kennis delen we graag met andere organisaties om jongeren nog meer te betrekken bij de dingen die hen aangaan. 

Benieuwd hoe wij ook jouw organisatie kunnen versterken op het vlak van jongerenparticipatie? Check onze website www.jongerenparticipatie.be!