Leerlingen meer betrekken bij organisatie

A.D.E.M. is een vereniging in Beveren die jongeren wil helpen te ontdekken wat zin en richting geeft aan hun leven, geïnspireerd door de spirituele nalatenschap van Anna Piers. De organisatie vroeg Pimento hoe ze de leerlingen van de Bovenschool in Beveren meer kunnen betrekken bij dit doel.

Jongeren betrekken bij organisatie

"We willen hen deelgenoot maken van onze werking, maar hoe pakken we dat het beste aan? Omdat de gemiddelde leeftijd van de groep hoog is, zijn we de voeling met de jongeren wat kwijt gespeeld en weten we niet op welke manier we hen echt kunnen raken, helpen, stimuleren, ... "

Praktijktips gevraagd!

Belangrijk: de deelnemers wilden géén theorie te slikken krijgen, maar des te meer praktijktips. Da's natuurlijk helemaal Pimento's cup of tea!

Zo ging het eraan toe

Tijdens een korte en krachtige vorming dompelden we het team van A.D.E.M. interactief onder in de jongerenparticipatie-materie. Voor ons bijzonder (leuk) om te werken met deze leeftijdsgroep: de oudste deelnemer was 84.

Na een namen- en verwachtingenrondje werd de theorie onder de loep genomen. Want wat betekent dat woord nu juist? Welke rollen kunnen jongeren in een participatieproject opnemen?  Wat zijn de allereerste stappen die je neemt?

Interactieve vorming

We daagden de deelnemers direct uit om de theorie in te oefenen aan de hand van fictieve voorbeelden en een stellingenspel. Daarnaast werden ze geïnspireerd door good practices (vb. Waddist-app, de J-awelwerking, de jongerenbegroting Sint-Niklaas).

Tot slot wisselden we samen uit over hun participatievisie en doelstellingen.

Tips jongerenparticipatie

Ook graag onze begeleiding bij jouw project met jongeren? Vraag een gratis kennismaking jongerenparticipatie aan. En lees zeker al eens onze achtergrondinfo, praktische tips & good practicus op jongerenparticipatie.be