Seksuele opvoeding lagere school: meer dan bloemetjes, bijtjes en bananen

Het belang van degelijke seksuele opvoeding op school kwam deze week uitvoerig aan bod in de media. Ons advies als specialist: begin er op tijd mee, zeker al in de lagere school. Op maat van de ontwikkelingsfase van jouw groep. Ontdek hoe Pimento ook jouw lagere school ondersteunt in omgaan met relaties en seksualiteit en seksuele opvoeding op school.

Waarom seksuele opvoeding

Jongeren die een degelijke seksuele opvoeding krijgen, maken zelfbewustere keuzes, lopen minder risico op onder andere soa’s en seksueel grensoverschrijdend gedrag (als slachtoffer of als pleger) én zijn gelukkiger in hun relaties.

Vlaamse abortuscentra zien vaker jonge vrouwen die hormonale anticonceptie wantrouwen op basis van filmpjes op sociale media, zoals TikTok. Jongeren gebruiken steeds minder condooms of de anticonceptiepil als voorbehoedsmiddel, blijkt uit een bevraging over seksualiteit bij 20.000 Vlaamse jongeren tussen 11 en 18 jaar. Bijna een kwart van hen heeft al seksueel grensoverschrijdend gedrag ondervonden. 

Jouw leerlingen verdienen meer dan TikTok en porno als infobron, toch?

Vorming relaties en seksualiteit leerlingen

Pimento geeft relationele en seksuele vorming aan leerlingen derde graad. Onze vormingsmedewerkers zorgen via beproefde, interactieve en speelse werkvormen dat niet alleen de biologische feiten aan bod komen, maar ook de relationele kant van intimiteit en seksualiteit. Resultaat: een vorming in een open atmosfeer, waarin wederzijds respect, communicatie en weerbaarheid centraal staan.

Wist je dat je 5% korting krijgt op deze vorming als die plaatsvindt in december of juni?

Vorming: Hoe praat ik met mijn kind over seks?

Handig: combineer de vorming aan leerlingen met een infomoment voor hun ouders. In deze vorming reiken we ouders achtergrondinfo en concrete tips aan.

Wanneer en hoe begin je aan de seksuele opvoeding van je kind? Hoe reageer je op vragen? Hoe breng je het thema ‘seks’ aan bij je beginnende puber? Sexting en seksueel grensoverschrijdend gedrag, hoe praat je daarover met je kind? 

Lesgeven over relaties en seksualiteit

Ontdek in onze vorming begeleidershouding relaties en seksualiteit hoe je op een boeiende en veilige manier werkt rond relaties en seksualiteit op maat van jouw klasgroep. Maak uitgebreid kennis met educatieve materialen en werkvormen rond relaties en seksualiteit. En leer hoe je zelf een degelijk educatief programma opbouwt rond seksuele opvoeding.

Beleid relaties en seksualiteit

Pimento helpt jouw organisatie om een beleid rond relaties en seksualiteit uit te bouwen. Zo’n beleid creëert duidelijkheid en veiligheid voor zowel leerlingen als het schoolteam.

Hoe haal je binnen jouw school relaties en seksualiteit uit de taboesfeer? Hoe zet je een duidelijke visie neer over hoe je consequent met bepaalde vragen en situaties omgaat? Hoe vermijd je seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Seksuele vorming: gratis tips & info

Een spel over puberteit en alles wat daarbij komt kijken. Een magazine over sexting. Maar ook spelen voor de eerste en tweede graad over vriendschap, omgaan met gevoelens, verliefdheid ...

Onze doe-magazines, speldozen en discussiekaarten bieden je precies de inspiratie en houvast die je nodig hebt. Alles wat jouw leerlingen willen en moeten weten, op hun maat en speels verpakt. 

Elk spel en magazine is superflexibel in gebruik, en stem je dus gemakkelijk af op maat van jouw groep, les of themadag. Je krijgt de nodige achtergrondinfo en tips mee om er meteen in te kunnen vliegen!

Tools: tips & lesmateriaal

Onze experts bundelden een heleboel tips, achtergrondinfo en antwoorden op veelgestelde vragen over praten over relaties en seksualiteit met jongeren. Download gratis What the FAQ?!

Pimento specialist seksuele opvoeding

Deze week kwam het belang van brede relationele en seksuele vorming aan leerlingen tweede en derde graad in verschillende media aan bod. Onze educatieve medewerker Veronika Thiers legde in De Standaard en VRTNWS Journaal uit waarom we als externe organisatie scholen helpen bij relationele en seksuele vorming.