Anti-pesten: Breng variatie in spel en les

Variatie inzetten tegen pesten
"Breng voldoende variatie in spel, lesvormen, methodes en/of activiteiten", raadt het Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten aan. "Zet een talent in de kijker en wees creatief."
Richt je activiteiten zo in dat er veel variatie is:
- wat je als activiteit doet
- hoe je de activiteiten laat uitvoeren (individueel t.o.v. in groep)
- het beoogde eindresultaat (niet alles hoeft competitief te zijn)
Ga zo breed mogelijk.
Hoe? Laat je inspireren door Bram, organisator van de zomerschool van
Stad Mechelen. Of gebruik de goede voorbeelden bij deze bouwsteen.
Waarom is variatie nuttig tegen pesten?
- Veel afwisseling maakt dat ieders talenten aan bod kunnen komen. Zo ervaart iedereen al eens een activiteit die hen ‘beter’ of misschien net ‘minder goed’ afging. En leren kinderen en jongeren dat ieders talenten anders én waardevol zijn.
- Variatie in je aanbod verkleint de kans op verveling en frustratie - waaruit pestgedrag kan ontstaan.
- Afwisseling in de samenstelling van groepjes zorgt ervoor dat iedereen elkaar beter leert kennen en er een hechtere groep ontstaat.
Talentgericht werken met kinderen en jongeren
Werken met kinderen en jongeren betekent je bewust zijn van de verschillen onderling en daar net een meerwaarde in zien. Benader verschillen positief als krachten en talenten van iedereen. Iemand is niet 'anders', maar uniek.
Daardoor voelen kinderen en jongeren zich ondersteund en aanvaard. Het ogenblik dat een groepsgenoot benoemt waar jij goed in bent, verandert de relatie. Er ontstaat betrokkenheid. Die wederzijdse waardering draagt bij aan een omgeving waarin het veilig is om te groeien.
Vorming begeleidershouding talentgericht werken
Wil je uitgebreider stilstaan bij jezelf als begeleider, je begeleidershouding en talentgericht werken? Hoe werk je rond talenten met je groep? Boek een vorming begeleidershouding talentgericht werken voor jouw team.
Opdrachten rond talenten
Gebruik onze kant-en-klare opdrachten om met jongeren rond talenten te werken. Je vindt ze in In de Pocket. Door te focussen op talenten, weerbaarheid, groepsbevordering en inzicht in de context werk je hiermee aan hechtere groepen waarin pestgedrag minder kansen krijgt.
Bouwstenen tegen pesten
Wat zijn de bouwstenen tegen pesten? Maak stap per stap een plan om pesten te voorkomen en aan te pakken en bouw zo aan de fundamenten van een antipestbeleid.
Zo’n plan hoeft niet ingewikkeld te zijn en meteen kant-en-klaar: je kan het stap per stap opbouwen en verder laten groeien, samen met je organisatie. Start simpelweg door maand per maand met een bouwsteen aan de slag te gaan! Bij elke bouwsteen delen we een voorbeeld van een goede praktijk. Volg de bouwstenen en laat je elke maand inspireren hoe jullie de bouwsteen kunnen toepassen in jullie klas, groep, club of organisatie. Zo geven we pesten samen een heel jaar geen kans!
