De beste job ter wereld

“Jij hebt toch de beste job ter wereld”

Dat kregen we onlangs te horen tijdens het opleidingsweekend van de J-Awellers. Deze jonge peersupporters zullen het online forum van Awel het volgende jaar mee draaiende houden.

Toegegeven, we zullen die stelling niet altijd beamen. Maar toen was er geen ander antwoord mogelijk dan: “Ja, dat klopt!”

Omdat deze jongeren zo straf zijn. Omdat de coaches die hen zullen ondersteunen stuk voor stuk inspirerende mensen zijn. Omdat Awel ons steeds het vertrouwen geeft om gewoon ‘ons ding’ te doen.

Gewoon ons ding doen

Ons ding, dat is in dit geval: min 18-jarigen klaarstomen om een jaar lang vrijwillig forummedewerker bij Awel te zijn. Bij aankomst in het Verloren Bos in Sint-Niklaas kennen deze jongeren elkaar niet. Awel kennen ze vaagweg, uit eigen ervaring of van horen zeggen. Maar ze hebben allemaal de gedrevenheid om andere jongeren te ondersteunen als ze het moeilijk hebben. Niet als hulpverlener, wel als leeftijdsgenoot en leefwereldexpert.

We werken de eerste avond aan teambuilding en kennismaking. Tussen de jongeren onderling, ons, de medewerkers van Awel en de coaches.

Iedereen is verbaasd

De volgende dag gaat het hard: de jongeren en de coaches staan stil bij hun eigen referentiekader. Ze delen hun meest impactvolle ervaringen. Pittige en kwetsbare verhalen worden gedeeld en respectvol besproken. Iedereen is verbaasd. Dat er zoveel in een groep kan zitten. De jongeren oefenen hoe ze op zo’n verhalen kunnen reageren. Het zijn naturals. En zo houden we het ook graag; we willen hen geen kader opleggen. Ze blijven in de eerste plaats jongeren, met leefwereldexpertise én het hart op de juiste plaats.

Daarna oefenen we met een offline forum: modereren en antwoorden. De jongeren maken kennis met de organisatie Awel. Ze passen hun rol als peersupporter als een nieuw kledingstuk. En het zit hen als gegoten.

Vol vertrouwen

De laatste dag koppelen we elke deelnemer aan een volwassen vrijwilliger van Awel. Met deze persoonlijke coach gaan ze op wandel om te praten over engagement, motivatie, netwerk, weerbaarheid en grenzen. Ze leggen vast hoe ze contact met elkaar zullen opnemen.

We sluiten samen af: het weekend zit erop. Er is veel gebeurd. Er is veel vertrouwen. Deze jongeren en hun coaches gaan dat goed doen!

En wij, wij weten dat we de beste job ter wereld hebben.

Lees meer over vrijwilliger worden bij Awel.

Laat onze experten én jongeren ook hun ding doen in jouw organisatie.