Jongerenparticipatie

Jongeren zijn leefwereldexperten. Zij weten dan ook het best wat van jouw organisatie een straffe en jongerenvriendelijke plaats maakt. Zie je in jongeren een sterke partner om het welzijn van andere jongeren in jouw organisatie te verbeteren? Vind je hun kijk op jouw organisatie, thema’s, producten en toekomstplannen waardevol? Pimento steunt jou in al jouw participatieplannen.

Zo werken we rond jongerenparticipatie

Participatie jongeren jongeren ondersteunen jongeren vorming trajecten
Jongeren voor jongeren

Jongeren weten als de beste wat andere jongeren nodig hebben om zich goed te voelen. Pimento ondersteunt met coaching en vorming organisaties die het welzijn willen bevorderen van jongeren via peer-to-peer systemen. Jongeren worden structureel gemotiveerd om hun eigen talenten in te zetten voor andere jongeren, bijvoorbeeld als vertrouwenspersoon of als organisator van sfeerbevorderende activiteiten. Niet alleen, maar samen met Pimento én een team van coaches uit jouw organisatie. Het resultaat?  Een warm en verbonden klimaat!

project met jongeren opzetten
Jongeren als adviseurs

Jongeren structureel of eenmalig advies vragen maakt jouw organisatie jongerenvriendelijker en je aanbod kwalitatiever. Pimento helpt je graag met advies en coaching. Of we begeleiden het project van begin tot eind. We vertrekken altijd vanuit de vraag en noden van jouw organisatie en de jongeren. Zo kunnen jongeren je advies geven over de jongerenvriendelijkheid van je organisatie en je producten of hun input geven voor je beleidsnota. Ook mogelijk: een sensibiliseringscampagne opzetten over een thema waarrond jouw organisatie werkt en structureel in jouw raad van bestuur of in een adviserend jongerenpanel zetelen.

Jongerenparticipatie tips Gratis scan participatie
Gratis participatiescan

Benieuwd naar hoe je start met een participatieproject in jouw organisatie? Of wil je graag onze evaluatie van een bestaand project met jongeren? Vraag nu je gratis en vrijblijvende participatiescan aan!

Zelf aan de slag rond jongerenparticipatie?

Traject

In een coachings- of vormingstraject helpen we jou een uniek participatietraject op te zetten. We denken met jouw jongeren na over wat van jouw organisatie de warmste organisatie zou maken. En met jou gaan we na hoe je jongeren eenmalig of structureel kunt betrekken in je organisatie. Concrete voorbeelden? Pimento begeleidde ontwikkeling van een online forum voor en door jongeren, de lancering van de 'Bib-brothers' die van de bibliotheek een fijne plaats maken voor jong én ouder, de organisatie van een diversiteitsdag, een warmste dag, een complimentendag, een knuffeldag, … op school.

Vorming

Hoe betrek je jongeren als adviseurs bij je organisatie? Hoe krijg je op een efficiënte en stimulerende manier hun input over je werking, je beleid, toekomstplannen en projecten? De vormingsbegeleiders van Pimento geven je inzicht in de opstart en aanpak van een participatieproject en zetten je meteen op weg om je eigen project te beginnen vormgeven.

Tevreden Klanten

Jongeren elkaar laten ondersteunen project peer support & jongerenoparticipatie met Awel
Sibille Declercq
Coördinator Awel (vroeger Kinder- en Jongerentelefoon)

“Pimento brengt niet alleen veel expertise aan tafel, maar past die ook flexibel en doelgericht toe. Zulk maatwerk is een zeldzame luxe in ons vakgebied.”

“We bieden jongeren een laagdrempelig contactkanaal waar ze met al hun grote en kleine vragen terechtkunnen. Daarvoor rekenen we bij Awel op zo’n 360 vrijwilligers: zij beantwoorden jaarlijks meer dan 30.000 telefoons, chatberichten en e-mails van jongeren. Het zelfbewustzijn en de gesprekstechnieken die ze daarvoor nodig hebben, reiken we hen aan in een basisopleiding waarvan Pimento een deel van de inhoud verzorgt. Jongeren identificeren zich vanaf een bepaalde leeftijd sterker met leeftijdsgenoten. Daarom zijn we ook gestart met een forum waarop jongeren elkaar te woord staan. Samen met Pimento zetten we hiervoor een participatietraject op waarin we deze nieuwe werkvorm samen met de jongeren zelf hebben vormgegeven. Resultaat: een peer-to-peer systeem waarin jongeren zich veilig voelen en elkaar vanuit hun eigen kracht helpen. We ervaren Pimento als een partner die niet alleen veel expertise aan tafel brengt, maar die ook flexibel en doelgericht toepast. Zulk maatwerk is een zeldzame luxe in ons vakgebied.”

Pimento werkt rond dit thema samen met