Preventie seksueel grensoverschrijdend gedrag

Inzetten op preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag is nodig. Pimento helpt jou met vorming aan jongeren, aan teams begeleiders van jongeren, met het opstellen van je integriteitsbeleid en met educatief materiaal waarmee je zelf aan de slag kan.

Waarom moeten we het met jongeren over grenzen hebben?

"Elk jaar worden 30.000 mensen het slachtoffer van verkrachting. Beeld je in: dat is een volle festivalweide van Rock Werchter. Elk jaar opnieuw. 43 procent van die slachtoffers zijn minderjarig. Voor velen is verkrachting hun allereerste seksueel contact. Slechts 4 procent van de slachtoffers doet aangifte. De impact op slachtoffers wordt zwaar onderschat.", legt Ann De Cnodder van Punt vzw uit op VRTNWS. "De ommeslag begint bij voorlichting. Veel verkrachtingszaken zouden voorkomen kunnen worden als daders de grenzen van hun slachtoffers beter leren herkennen." 

Ook andere vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en aantasting van de seksuele integriteit moeten we zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Wist je dat 4 op de 5 vrouwen en 1 op de 2 mannen seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaken in hun leven?

Jong zijn is grenzen aftasten

Jong zijn is een periode van experimenteren en (wederzijdse) grenzen aftasten. Maar wanneer gaat bepaald seksueel gedrag over een grens? Wanneer is ‘t oké en wanneer niet meer? En wanneer reageer je? Hoe reageer je als omstander op seksueel grensoverschrijdend gedrag?

We moeten dit gesprek aangaan met jongeren. Hoe kan je als begeleider jongeren sensibiliseren rond seksueel grensoverschrijdend gedrag? Hoe en wanneer reageer je als begeleider van jongeren op seksueel gedrag?

Aanbod preventie seksueel grensoverschrijdend gedrag

Onze experten creëerden een ruim aanbod om jouw organisatie te ondersteunen in de preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag.