Seksueel grensoverschrijdend gedrag op school voorkomen

Uit een bevraging van de Scholierenkoepel bij 20.000 middelbare scholieren blijkt dat een substantiële groep er te maken krijgt met ongewenste seksuele situaties. Leerlingen zijn ook vragende partij voor meer seksuele opvoeding op school. Specialist in relationele en seksuele vorming Pimento ondersteunt ook jouw school met een uitgebreid aanbod rond de preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Preventief beleid relaties, seksualiteit en grensoverschrijdend gedrag

Voorkomen is beter dan genezen. Pimento helpt jouw organisatie om een beleid uit te bouwen rond relaties en seksualiteit. Zo’n beleid creëert duidelijkheid en veiligheid voor zowel de kinderen of jongeren als hun begeleiders.

Hoe zorg je ervoor dat de integriteit van kinderen en jongeren in jouw organisatie niet geschonden wordt? Hoe kan je reageren op een integriteitsschending van/bij een kind of jongere? Bij wie kunnen kinderen en jongeren terecht met vragen, bezorgdheden en problemen over integriteit?

Onze specialisten ondersteunen jouw school of organisatie in een kwaliteitsvol beleid rond relaties en seksualiteit.

Vorming leerlingen preventie seksueel grensoverschrijdend gedrag

Het onderzoek toont aan dat leerlingen meer willen leren over relaties, seks en grenzen op school.

Wist je dat Pimento jaarlijks rechtstreeks met zo'n 5000 leerlingen secundair onderwijs werkt rond relaties en seksualiteit? Pimento geeft brede relationele en seksuele vorming aan leerlingen. We ondersteunen jongeren zo om zelfbewuste en verantwoorde keuzes te maken, met respect voor zichzelf en anderen.

Leg je graag een bepaalde focus? Grenzen en weerbaarheid bijvoorbeeld? Dat kan! Relaties, intimiteit en seksualiteit zijn heel persoonlijke dingen, waarbij ieder eigen grenzen heeft. Jezelf graag zien ondanks je onzekerheden, durven te praten en grenzen te stellen, emoties leren te herkennen en uitspreken, … We helpen jongeren om zich zelfbewust en weerbaar op te stellen, als basis voor wederzijds vertrouwen en respect.

Of boek onze vorming rond de digitale leefwereld van jongeren en online weerbaarheid. We verhogen de online weerbaarheid van jongeren door hen op een interactieve manier te laten nadenken over sexting, victim-blaming, porno en catfishing.

Vorming leerkrachten preventie seksueel grensoverschrijdend gedrag

Graag ook zelf aan de slag rond relaties en seksualiteit in jouw klas? Fantastisch!

Educatief lesmateriaal seksueel grensoverschrijdend gedrag

Met ons kant-en-klare, interactieve lesmateriaal maak je relaties en seksualiteit gemakkelijk bespreekbaar met jouw leerlingen.

Een greep uit ons uitgebreide aanbod:

Stad Antwerpen en preventie seksueel grensoverschrijdend gedrag

Wist je dat we al sinds 2018 samenwerken met de stad Antwerpen ter preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Zo konden de voorbije jaren onder andere Antwerpse scholen gratis vorming en beleidsondersteuning van Pimento aanvragen.

Ook graag ondersteuning van Pimento?

We staan voor je klaar! Neem contact op, we bekijken graag hoe we ook jouw school kunnen verderhelpen.