Relaties & Seksualiteit

Jongeren die een degelijke seksuele opvoeding krijgen, maken zelfbewustere keuzes, lopen minder risico op onder andere soa’s en seksueel grensoverschrijdend gedrag (als slachtoffer of als pleger) én zijn gelukkiger in hun relaties. Redenen te over dus om relaties en seksualiteit bespreekbaar te maken.

Zo werken we rond relaties & seksualiteit

Lichamelijke ontwikkeling

Blij zijn met je eigen lijf, ook als het in volle verandering is. De biologie van het lichaam zonder blozen kunnen benoemen, elkaars privacy respecteren in omkleed- en douchesituaties, gezond verstand over persoonlijke hygiëne, … Pimento helpt je om gêne te overwinnen en taboes en misverstanden uit de weg te ruimen.

Relaties en seksualiteit discussie jongeren tijdens vorming Pimento
Relationele ontwikkeling

Vlinders in de buik en LDVD. Inzicht krijgen in diverse geaardheden en gezinsvormen. Een positieve attitude aannemen tegenover gendergelijkheid en vrije partnerkeuze, … Door alles helder en bespreekbaar te maken, nemen we de voedingsbodem voor ongemak, misvattingen en vooroordelen weg.

Seksuele ontwikkeling

De bloemetjes en de bijtjes lijken voor weinig jongeren nog veel geheimen te hebben. Maar in de realiteit hangen er toch nog heel wat vraagtekens in de lucht als het over een positieve, veilige en verantwoorde seksualiteitsbeleving gaat. Hoog tijd voor een open gesprek!

Weerbaarheid

Relaties, intimiteit en seksualiteit zijn heel persoonlijke dingen, waarbij ieder zijn of haar eigen grenzen heeft. Jezelf graag zien ondanks je onzekerheden, durven praten en grenzen stellen, emoties leren herkennen en uitspreken, … We helpen jongeren om zich zelfbewust en weerbaar op te stellen, als basis voor wederzijds vertrouwen en respect.

Zelf aan de slag rond relaties & seksualiteit?

Educatief materiaal

Je wil relaties en seksualiteit graag bespreekbaar maken binnen je team, je jeugdgroep of op school? Maar je weet niet goed hoe er zelf aan te beginnen? Onze doe-magazines, speldozen en discussiekaarten bieden je precies de inspiratie en houvast die je nodig hebt.

Vorming

Onze vormingsmedewerkers zorgen ervoor dat niet alleen de biologische feiten aan bod komen, maar ook de relationele kant van intimiteit en seksualiteit. Resultaat: een vorming in een open atmosfeer, waarin wederzijds respect, communicatie en weerbaarheid centraal staan.

Beleidstraject

Hoe haal je binnen jouw school, groep of organisatie relaties en seksualiteit uit de taboesfeer? Hoe zet je een duidelijke visie neer over hoe je consequent met bepaalde vragen en situaties omgaat? Pimento helpt je graag op weg!

Onderzoek

Seks, kussen en relaties … Hoe gaat dat tegenwoordig? Wat steken Vlaamse jongeren uit, wat vinden ze zelf belangrijk? En wat denken ze dat hun ouders en vrienden vinden?

Tevreden Klant

Seksuele opvoeding lagere school
Nelleke Swinnen
Directeur Vrije Basisschool De Lettertrein (Tessenderlo)

“De manier waarop Pimento relaties en seksualiteit bespreekbaar weet te maken, is voor ons een echte eyeopener geweest. Heel leerrijk en relevant, maar toch ludiek genoeg.”

"We zetten als basisschool sterk in op een zo breed mogelijk opvoedingsproject. Onze leerlingen op jonge leeftijd leren omgaan met relaties en seksualiteit hoort daar uiteraard bij. Een echte eyeopener was het, de manier waarop het team van Pimento seksuele opvoeding toegankelijk en bespreekbaar weet te maken. Heel leerrijk en relevant, maar toch ludiek genoeg om het licht verteerbaar te houden.  Ook het idee om de relationele en seksuele vorming voor de kinderen te koppelen aan een infoavond seksuele opvoeding voor de ouders, is een heel waardevolle formule.  We voelen ons als schoolteam door deze samenwerking écht beter ondersteund."

Pimento werkt rond dit thema samen met