Zilveren Weken: Groepschat onder de loep
Tijdens deze 'zilveren' eerste weken na de vakantie is het nuttig om extra in te zetten op verbinding en de status in jouw groep te evalueren. Het ideale moment om ook de groepschat eens onder de loep te nemen. Zo'n groepschat is een handig instrument voor extra verbinding in jouw (klas)groep. Maar daarbij is het belangrijk dat jongeren oefenen op netiquette en hoe ze kunnen reageren op kwetsende berichten.
Heb je er al eentje?
Heb je al een groepschat? Hoe loopt het daar? Zijn er zaken die je anders wilt zien? Tijd voor een groepsgesprek!
Heb je er nog geentje?
Het is interessant om een chatgroep te starten en ineens afspraken te maken. Want de kans is groot dat de jongeren het toch gaan doen. Goede afspraken maken goede vrienden!
Groepschat tip!
Maak zowel een 'nuttige groep' (voor alle vragen over huiswerk, examens, wel of geen zwemgerief meenemen, ...) als een 'nonsens-groep' (voor alle memes en mopjes). Als begeleider kan je zelf kiezen waar je wel of niet bij aansluit.
EDUBox online pesten
Gebruik de gratis, interactieve tool van EDUBox online pesten om jouw jongeren te laten oefenen op hoe ze kunnen antwoorden op kwetsende berichten. Kies een groep en dan krijg je chatberichten om op te reageren.
Met het interactieve lespakket EDUbox Online pesten: van omstaander tot sleutelfiguur ontdekken jongeren hoe ze kunnen ingrijpen wanneer ze getuige zijn van online pesten. Deze EDUbox is een samenwerking van VRTNWS met onder andere Pimento.
Weerbaar Op het Web werkvormen
Op zoek naar werkvormen voor kinderen van 9 tot 12 jaar? Gebruik onze gratis werkvormenbundel Weerbaar Op het Web Junior.
Je vindt nog meer werkvormen cyberpesten, netiquette en haatspraak in de gratis werkvormenbundel Weerbaar Op het Web 2 voor jongeren vanaf 12 jaar. Deze bundel kreeg onlangs een hele update met als insteek 'reageren als omstaander'.
Zilveren weken
Lees nog meer over waarom en hoe je best inzet op groepsverbinding en kennismaking tijdens de Zilveren Weken.