Zilveren weken: zet in op kennismaking en samenwerking

Inzetten op positieve groepsvorming, da's enkel iets voor het begin van het schooljaar. Nee, hoor. Absoluut niet! In de weken na de kerstvakantie is het ook erg belangrijk om te focussen op een goede groepssfeer. Pimento ondersteunt je graag in deze periode, die ook wel de Zilveren Weken genoemd wordt. 

Zilveren weken

Elke periode na een schoolvakantie is er eentje van verandering. Misschien hebben leerlingen de klas verlaten of sluiten er net nieuwe leerlingen aan? Maar ook de fysieke, cognitieve en sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren staat niet stil in vakantieperiodes.

Zo kunnen er onderling nieuwe verschillen ontstaan, die nieuwe spanningen of conflict veroorzaken. Onderzoek van Child Focus (2022) toont zelfs hoe de winter het hoogseizoen is voor pestgedrag. 

Vermijd spanningen en pestproblemen

Als begeleider kan je deze spanningen voor zijn met deze 3 tips:

  1. Investeer opnieuw intensief in kennismaking en samenwerking.
  2. Herbekijk samen de klasafspraken. Wat werkt goed, wat werkt niet?
  3. Blik vooruit; waar willen we met onze klas nog heen dit schooljaar?   

Investeer in kennismaking en samenwerking

Pimento staat je bij met vorming rond groepsbevordering, talenten(h)erkenning en weerbaarheid voor jouw klasgroep derde graad lagere school of klasgroepen secundair onderwijs. Ontdek hoe je zelf hierrond werkt als schoolteam.

Groepssfeer in broekzakformaat

Je kan meteen zelf aan de slag rond pestpreventie, teambuilding, talenten en weerbaarheid  met In de Pocket en de bijbehorende handleiding. Heel flexibel, een heel jaar lang.

RAKattack

Doe van RAK! Met random acts of kindness - kleine, leuke dingen die je zomaar doet voor een ander - zorgt je klas of groep helemaal zelf voor een fijn, verbonden groepsklimaat.

Lees meer over de kracht van RAK's en hoe RAKAttack helpt.

📸 Jan Sneyers