Jongerenparticipatie

Jongeren zijn leefwereldexperten. Zij weten dan ook het best wat van jouw organisatie een straffe en jongerenvriendelijke plaats maakt. Zie je in jongeren een sterke partner om het welzijn van andere jongeren in jouw organisatie te verbeteren? Vind je hun kijk op jouw organisatie, thema’s, producten en toekomstplannen waardevol? Pimento steunt jou in al jouw participatieplannen.

Participatie om de participatie? Daar geloven we niet in. Wel in een helder doel en een duidelijke visie. Participatie van jongeren moet in eerste instantie iets opleveren voor de organisatie. Maar ook voor de betrokken jongeren. Dat is hét startpunt van elk participatietraject. 

Zo werken we rond jongerenparticipatie

Jongerenparticipatie tips Gratis scan participatie
Gratis kennismaking

In dit gesprek horen we graag je verhaal, ervaringen en participatieplannen. We lichten onze werking en visie toe en je krijgt al wat advies. We bekijken samen wat de volgende mogelijke stappen zijn.

Participatie jongeren jongeren ondersteunen jongeren vorming trajecten
Vorming

VORMING JONGERENPARTICIPATIE 

Op een interactieve manier ontdekt je team de basis van jongerenparticipatie via handige kaders, tools en tips.

KICK-OFF JONGERENPARTICIPATIE

Een kick-off dag of -weekend focust op kennismaking en teambuilding voor de jongeren in jullie (nieuwe) participatieproject of -traject. Want een geëngageerde groep jongeren vergroot het succes van jullie participatieproject. 

Lezing jongerenparticipatie
Lezing

Wil je een grote groep informeren en enthousiasmeren rond het thema jongerenparticipatie? In deze lezing ontdek je de basisprincipes van succesvolle participatie, veelgemaakte fouten en hoe deze te vermijden. We gaan ook graag in op jouw concrete vragen.

Traject

We coachen jou en je team naar een succesvol participatietraject op maat van je organisatie. 

Zelf aan de slag rond jongerenparticipatie?

Website

Gebruik onze gratis website vol inspiratie en informatie rond jongerenparticipatie.

Rakattack!

Profiteer een heel jaar lang van een fijn groepsklimaat en meer geëngageerde jongeren dankzij dit kant-en-klaar werkboekje voor jongeren.

Tevreden Klanten

Jongeren elkaar laten ondersteunen project peer support & jongerenoparticipatie met Awel
Sibille Declercq
Coördinator Awel (vroeger Kinder- en Jongerentelefoon)

“Pimento brengt niet alleen veel expertise aan tafel, maar past die ook flexibel en doelgericht toe. Zulk maatwerk is een zeldzame luxe in ons vakgebied.”

“We bieden jongeren een laagdrempelig contactkanaal waar ze met al hun grote en kleine vragen terechtkunnen. Daarvoor rekenen we bij Awel op zo’n 360 vrijwilligers: zij beantwoorden jaarlijks meer dan 30.000 telefoons, chatberichten en e-mails van jongeren. Het zelfbewustzijn en de gesprekstechnieken die ze daarvoor nodig hebben, reiken we hen aan in een basisopleiding waarvan Pimento een deel van de inhoud verzorgt. Jongeren identificeren zich vanaf een bepaalde leeftijd sterker met leeftijdsgenoten. Daarom zijn we ook gestart met een forum waarop jongeren elkaar te woord staan. Samen met Pimento zetten we hiervoor een participatietraject op waarin we deze nieuwe werkvorm samen met de jongeren zelf hebben vormgegeven. Resultaat: een peer-to-peer systeem waarin jongeren zich veilig voelen en elkaar vanuit hun eigen kracht helpen. We ervaren Pimento als een partner die niet alleen veel expertise aan tafel brengt, maar die ook flexibel en doelgericht toepast. Zulk maatwerk is een zeldzame luxe in ons vakgebied.”

Pimento werkt rond dit thema samen met