UPDATES

UPDATES



Op deze pagina vind je wijzigingen in de inhoud van ons educatieve materiaal terug.

Schwung!  Spel – Niet meer te koop

Op Eigen Benen Magazine (update 2018 & update 2020) – Niet meer te koop

Toolbox No Hate (update 2018) – Niet meer te koop

Beddengoed (update juni 2019 & februari 2020)

(N)iets mis mee?! (update 2018 & november 2023)

Oké?! Spel over seksueel grensoverschrijdend gedrag (update januari 2019 en oktober 2022) 


Schwung! Spel

Deze opdrachten horen bij pagina 8 van de handleiding van het Schwung! spel:

De opvolger van het Schwung! spel is In de Pocket.

Op Eigen Benen Magazine

Download het overzicht met alle updates tot en met oktober 2020 ten opzichte van de laatste druk van het Op Eigen Benen Magazine in 2018.

Het magazine is sinds 20 oktober 2020 niet meer te koop.

Toolbox No Hate

Het Facebookprofiel dat wordt gebruikt in de Toolbox No Hate is veranderd:

https://www.facebook.com/kimvanzin.nohate

De voorraad van Toolbox No Hate is uitgeput en dit product is dus niet meer te koop. Ken je onze nieuwe gratis werkvormen rond haatspraak, cyberpesten, nettiquette en online weerbaarheid al?

Beddengoed: Update februari 2020

Update 24 februari 2020: Vanaf 1 april 2020 worden anticonceptiemiddelen gratis voor vrouwen tot 25 jaar. De noodpil wordt volledig gratis, ongeacht de leeftijd. 

Update 19 december 2018: Vanaf september 2019 zullen zowel jongens als meisjes gratis gevaccineerd worden tegen HPV.

Daardoor wordt pagina 19 aangepast:

“Iedereen die in Vlaanderen in het eerste jaar secundair onderwijs zit of die twaalf jaar oud is, kan zich gratis laten vaccineren tegen HPV.”

Er slopen enkele foutjes in de editie 2017 van Beddengoed, waarvoor onze excuses:

  • De antwoorden van de quiz vind je op pagina 46 in plaats van op pagina 58.
  • Op pagina 58 is bij vraag 7 ‘A’ het goede antwoord. De uitleg die er staat is wel juist.
  • De kleuren van ‘parasiet’ en ‘bacterie’ zijn omgewisseld in het soa-schema op pagina’s 18 en 19. Bacterie moet blauw zijn en parasiet geel.
  • Quiz op pagina 21:

    • Vraag 4: Je haalt de ring er na 3 weken uit, en stopt na een stopweek een nieuwe in (dus eigenlijk 4 weken na de vorige ring). Bij de antwoorden staat ‘pleister’, terwijl het hier wel degelijk over ‘ring’ gaat.
    • Vraag 6: gaat enkel over de combinatiepil, niet over de minipil.
  • Pagina 26: Minulet is een gewone combinatiepil, we bedoelen hier Microlut (dat is wel een minipil).

  • Pagina 33: Zowel Norlevo als ellaOne zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek. EllaOne is omwille van bijwerkingen minder aan te raden. Norlevo heeft 2 generische geneesmiddelen (dus dezelfde): Postinor en Levodonna. Bij Norlevo en de 2 generische versies is het belangrijk om deze pil zo snel mogelijk in te nemen.

(N)iets mis mee?! (update november 2023)

De vernieuwde, nog gebruiksvriendelijkere versie van het pakket bevat:

  • 31 cases, waaronder nieuwe situaties op aangeven van de doelgroep
  • Een handige poster met overzicht vlaggen en criteria
  • Een toegankelijke handleiding waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij hoe gepast te reageren
  • Uitgebreide info over het verplichte beleid rond grensoverschrijdend gedrag
  • Een wegwijzer met basisinformatie over ondersteunende instanties

(N)iets mis mee?! is gebaseerd op het Sensoa Vlaggensysteem. Dit is de vierde versie (november 2023) van (N)iets mis mee?! sinds 2012.

(N)iets mis mee?! (update 2018)

De eerste versie (gele doos) werd ontwikkeld door (toen) Steunpunt Jeugd in 2012. In 2015 maakte Jong & Van Zin/Pimento de blauwe versie, in 2018 maakten we een update hiervan.

Verschillen tussen de eerste en de laatste versie:

  1. De criteria zijn in de nieuwe versie veel beter uitgewerkt, er staat uitleg per criterium, wat het duidelijker maakt. Bij de meeste casussen zijn er ook een of meerdere criteria gewijzigd.
  2. Er zijn heel wat casussen geschrapt (waarvan de criteria in de nieuwere versies dus niet herzien zijn) en nieuwe toegevoegd (o.a. casussen i.v.m sociale media). Ook zijn er theoriestukjes voorzien in de nieuwste versie, met achtergrond over heel wat topics die aan bod komen.
  3. Enkele vlaggen zijn veranderd:
  • Op de kampplaats zijn er enkel groepsdouches voorzien. 3 meisjes van 13 jaar zien dat niet zitten: ze willen alleen douchen of met hun badpak aan. Hun leidster stelt hen voor de keuze: ofwel douchen ze zonder badpak zoals iedereen, ofwel douchen ze dan maar niet. Deze casus is veranderd en krijgt een groene vlag in plaats van een rode.
  • Een jongen (13 jaar) maakt foto’s van de meisjes onder de douche en stuurt die door naar zijn vrienden. Deze casus krijgt een zwarte vlag in plaats van een rode.
  • Op Facebook verschijnt een filmpje waarop een 16-jarig meisje nogal verleidelijk danst met een leeftijdsgenoot op de jaarlijkse fuif van de jeugdbeweging. In een reactie wordt het meisje ‘zatte slet’ genoemd. Deze casus krijgt een rode vlag ipv een gele.
  • Een leider en een leidster zijn al een tijdje samen. Nu iedereen hier toch van op de hoogte is, hoeven ze dit niet meer te verbergen, vinden ze. Voor, tijdens en na activiteiten zie je hen regelmatig knuffelen en kussen.Deze casus krijgt een gele vlag in plaats van een groene.

Oké?! Spel: Update oktober 2022

  • Het spelbord werd geschrapt. Het spelmateriaal bestaat uit: 1 dobbelsteen, 1 handleiding, 28 steunkaarten, 30 doe-kaarten, 20 oké/niet oké-kaarten, 30 grote situatiekaarten (15 voor 12-14 j, 15 voor 14-18j), 18 juist/fout-kaarten, 18 actie/reactie-kaarten
  • De leeftijdscategorie werd aangepast naar 12 tot 18 jaar (in plaats van 16 jaar).
  • Het omstandereffect bij seksueel grensoverschrijdend gedrag werd geïntegreerd. Doelstelling: jongeren weten wat een omstander is en leren op welke gepaste manier ze als omstander kunnen reageren bij een seksueel grensoverschrijdende situatie. 

Oké?! Spel: Update januari 2019

  • Situatie 3: er is niets veranderd aan de vlag, maar wel aan de criteria en de inhoudelijke argumentatie ervan.
  • Situatie 10: de situatie is lichtjes aangepast, waardoor de situatie ook verandert van gele vlag naar een groene vlag met uitroepteken.
  • Situatie 27: de situatie is lichtjes aangepast, maar de vlag blijft hetzelfde. Er zijn wel aanpassingen aan de criteria en de inhoudelijke argumentatie ervan.
  • Wanneer er een uitroepteken bij één van de vlaggen staat, verwijst dit naar een mogelijk achterliggende problematiek. Het gaat over een situatie die extra zorg vraagt bij het inschatten van en het reageren op een bepaalde gedraging of emotionele uiting. De bedoeling van de uitroeptekens is het wijzen op de noodzaak van meer aandacht, zorg en acties van de begeleiders. Afhankelijk van de kleur vlag heeft het uitroepteken een verschillende betekenis. Een uitroepteken bij de groene vlag: in gesprek gaan met het kind over hoe jij kan of zij kunnen omgaan met mogelijke negatieve reacties of mogelijke risico’s.

Oké?! Spel: Update mei 2016

Relaties en seksualiteit zijn geen vaste wetenschap – ze evolueren constant. Daarom pasten we  het ‘Oké?! Spel over seksueel grensoverschrijdend gedrag’ aan. 
Download de kleine aanpassingen aan het Oké?! spel: 
  • Situatie 4: er is niets veranderd aan de criteria of vlag, maar wel aan de inhoudelijke argumentatie van de criteria.
  • Situatie 5: het criterium’ Leeftijd’ is veranderd van ‘Oké’ naar ‘Niet oké’.
  • Situatie 6: er is niets veranderd aan de criteria of vlag, maar wel aan de inhoudelijke argumentatie van de criteria.
  • Situatie 12: bij deze situatie veranderde de vlag van ‘Rood’ naar ‘Zwart’. 

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* Verplichte velden
Thema's
Email Formaat


BLIJF JE GRAAG OP DE HOOGTE OVER ONZE KORTINGSACTIES, GRATIS TIPS, NIEUWE PROJECTEN, SAMENWERKINGEN, PRODUCTEN EN EVENEMENTEN?

 

Schrijf je dan nu in op de maandelijkse nieuwsbrief van Pimento!

 

Schrijf in op de nieuwsbrief