Groepsverbinding

Elkaar beter leren kennen? Een hechter team of een sterkere (klas)groep vormen? Dieper ingaan op hoe ieder zich in groep gedraagt en wie welke rol op zich neemt? Alles kan: van samenwerkingsopdrachten en vertrouwensspelen tot kennismakingsbabbels en diepgaande gesprekken.

Zo werken we rond groepsverbinding

Teambuilding zichzelf en elkaar beter begrijpen
Zichzelf en de ander beter begrijpen

Open en respectvol functioneren als groep begint met inzicht in jezelf en de anderen. Ieders eigenheid leren kennen en emoties en reacties kunnen kaderen, versterkt je team, jeugd- of klasgroep. Zowel op het vlak van communicatie als van verdraagzaamheid en probleemoplossend vermogen.

Pestpreventie teambuilding samenwerkingsopdracht
Beter met elkaar omgaan

Sociale vaardigheden kun je leren! Competenties zoals oprecht luisteren, je mening verwoorden, feedback geven en ontvangen, oplossingsgericht werken, … helpen iedereen om binnen je groep beter samen te werken, grenzen aan te geven, voor zichzelf op te komen en de ander te waarderen.

Zelf aan de slag rond groepsverbinding?

Educatief materiaal

Praktische tips voor begeleiders en leerkrachten, groepsbevorderende spelpakketten, ... Wil je zelf aan de slag met jouw groepen? Dan vind je bij ons de ondersteuning die je nodig hebt.

Vorming

Samen uit, nog ‘samener’ weer thuis. Trek er met je team of groep opuit en maak écht tijd voor elkaar. Een halve, één, twee of drie dagen lang prikkelen onze vormingsmedewerkers je groepsgeest. Op tocht, in één van de Chirohuizen, of op jouw zelfgekozen locatie.

Tevreden Klant

Meerdaagse vormingen voor secundair onderwijs ideale formule identiteits- en groepsontwikkeling
Peter Kempen
Graadcoördinator Sint-Dimpnacollege (Geel)

“Pimento biedt ons al jarenlang de ideale formule om onze klasgroepen opener, hechter en inclusiever te maken.”

"Voor de vijfdejaars doen we een beroep op de expertise en ervaring van Pimento en hun werkvormen, zoals de meerdaagse vormingen secundair onderwijs rond identiteit, zingeving en keuzes maken en de confrontatietochten. Deze combinatie vormt voor ons al jarenlang de ideale formule om onze klasgroepen opener, hechter en inclusiever te maken. Zowel de leerlingen onderling als de leerlingen en hun titularis leren elkaar op korte tijd beter kennen. Zo zijn ze klaar om het schooljaar als groep in een prettige, open sfeer aan te vatten.  Onderlinge relaties bepalen voor een groot stuk hoe jongeren zich op school voelen. Een schooljaar aanvatten in een nieuwe school, studierichting of klasgroep is daarbij een moment waarop ze sterk aftasten. In wat voor groep kom ik terecht? Wat is mijn rol in dit nieuwe geheel? We willen als secundaire school bewust omgaan met het welzijn van onze leerlingen. Daarom vinden we het belangrijk om hen een veilige context aan te bieden om met zulke situaties en vragen om te gaan."  
Toekomstateleir vzw logo
Kelly Van Hoorebeeck
weekendschool lead, ToekomstATELIERdelAvenir

“Zowel ervaren als nieuwe begeleiders gaan hier veel aan hebben”

“De gids Werken met groepen is erg goed uitgewerkt en volledig. Dit is iets dat ik met mijn hele team wil delen, want zowel de ervaren als nieuwe begeleiders in onze weekendschool gaan hier veel aan hebben. Bravo om dit zo goed op papier te krijgen!”
Sint-Dimpnacollege Geel
Sint-Dimpnacollege Geel
Secundair onderwijs

‘Leerlingen kijken met plezier terug op deze vormingen.’

Onze leerlingen kijken over het algemeen met plezier terug op de groepsverbindende vormingen. Sommige leerlingen van het zesde jaar spreken hier nog altijd over, dus het beklijft wel!
Tevreden klanten Pimento
Ann Victoir
Vrij CLB Netwerk

“Uitstekende nascholing, op maat van onze doelgroep en onze wensen”

"We vroegen om een praktische aanpak in het begeleiden van groepen leerlingen, en we kregen precies waar we om vroegen: heel wat werkvormen, onderbouwd door inzichten in groepsprocessen. Het voorbeeld van goede begeleidershouding van de vormingsmedewerker werkte ook gewoon aanstekelijk. We vroegen om een praktijkgerichte, maar wetenschappelijk gefundeerde aanpak bij groepen van adolescenten. We hadden daarbij graag aandacht voor de momenten waarop het begeleiden van een groep wel eens mis kan gaan. We hebben deze inhoud perfect gekregen, op maat van onze doelgroep en ons werk. Zowel de wetenschap achter het begeleiden van groepen als de praktische (en speelse) vormen om groepen te begeleiden heeft de vormingsmedewerker volledig in de vingers. De vormingsmedewerker dacht mee over de ervaringen die vanuit de groep kwamen en slaagde erin om een veilig klimaat te creëren waardoor deelnemers spontaan hun moeilijkheden en successen durfden delen."
Tevreden klanten Pimento
Sint-Gertrudiscollege Wetteren
Secundair onderwijs

“Goed evenwicht tussen opdrachten, tocht en gesprekken.”

Goed evenwicht tussen opdrachten, tocht en gesprekken. De vormingsmedewerker slaagde erin de leerlingen mee op de kar te krijgen en uit te dagen. Dit op een ongedwongen manier.
Tevreden klanten Pimento
Provinciale Secundaire School Voeren

“Rustgevende en inspirerende vorming die aanmoedigde tot conversatie”

Goede mix van theorie en praktijk. Velen vonden dit een rustgevende en inspirerende vorming die aanmoedigde tot conversatie.
Tevreden klanten Pimento
Vita et Pax College Schoten
Secundair onderwijs, A-stroom

“De thema’s die wij als titularis belangrijk vonden kwamen uitgebreid aan bod.”

We stuurden op voorhand de problemen in onze klas door en daar werd een groepsverbindende vorming rond gemaakt. De thema's die wij als titularis belangrijk vonden kwamen uitgebreid aan bod. De vormingsmedewerker was heel enthousiast en speelde actief in op wat er binnen de groep gebeurde.
Tevreden klanten Pimento
C. C.
Leerkracht, Sint-Michielsinstituut Keerbergen

“De toegepaste werkvormen hadden zeker hun effect!”

"De toegepaste werkvormen hadden zeker hun effect en de leerlingen kwamen stilaan uit hun schulp. Zzer tevreden met de begeleiding: de vormingsmedewerker wist hoe ze mijn leerlingen moest aanpakken, hoewel dit niet eenvoudig is."