A-buddy: Van ervaringsdeskundige tot buddy
A-Buddy, het peer-to-peerproject van Steunpunt Adoptie, ging onder veel media-aandacht van start. En daar zijn we blij om. En ook wel trots, want Pimento leidde de a-buddy's mee op. A-Buddy brengt geadopteerden met elkaar in contact om in alle vertrouwen te praten, vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.
In het voorjaar gaf Pimento de buddy’s een eerste opleiding. Twee dagen, zestien volwassenen die elkaar niet kenden en een nieuw project: hoe verloopt dat? Awel, zo!
Opleiding buddy's dag 1: Kennismaking - Stilstaan bij je referentiekader - Teambuilding
Kennismaking
De angel van de ongemakkelijkheid eruit halen. Het moet nog niet te diep gaan. Laagdrempeligheid staat voorop.
We hebben het al even over eerste indrukken: vooroordelen versus intuïtie. Want in een opleiding tot buddy of coach is dat een rode draad: gebruik je intuïtie, maar pas op voor je vooroordelen of dwingende referentiekader.
Stilstaan bij je referentiekader
Geadopteerd zijn heeft een grote impact op je identiteitsontwikkeling. Om te coachen als ervaringsdeskundige is het nodig om stil te staan bij de ervaringen die je getekend hebben. We steken de angel er even terug in.
We laten elke buddy zijn levensverhaal visueel in kaart brengen. ‘Welke impact heeft je geschiedenis op je toekomst?’ De deelnemers wandelen en praten hierover in duo’s. Niet elk adoptieverhaal blijkt hetzelfde. Dat is iets waar ze als buddy zullen moeten leren om te gaan.
Teambuilding
Samenwerken aan een project vraagt motivatie, welwillendheid en vaardigheid. Idealiter voelt iedereen zich positief gebonden aan elkaar en het project; dat zorgt voor een duurzaam team.
A-buddy is een straf project - dus het mag ook gezien worden.
De ‘teambuildende’ opdracht: bouw samen een zo hoog mogelijke toren. Voetnoot: iedereen moet betrokken worden. Het was heerlijk om te zien. Na een aarzelende start stond er anderhalf uur later de hoogste (en meest excentrieke) bamboetoren in de geschiedenis van Pimento.
Opleiding Buddy's dag 2: Talent in actie - Coachende vaardigheden - Afronden
Talent in actie
We willen dat de buddy’s hun vaardigheden optimaal kunnen inzetten om andere geadopteerden te ondersteunen. ‘Talent in Actie’ van Luk Dewulf is een interessant denkkader om stil te staan bij motivatie, talent, groeimogelijkheden en valkuilen. Deze denkoefening is voor de buddy’s ook interessant als coachingmodel.
Coachende vaardigheden
Steunpunt Adoptie stelden een aantal casussen op: situaties die kunnen voorkomen in je rol als buddy. Bijvoorbeeld. “Opmerkingen als: 'Van waar ben je écht?' Wat antwoord je daarop? Want ik ben het beu om me telkens te verdedigen, ik ben een mens.” Hoe reageer je daarop als buddy?
We laten de deelnemers hiermee oefenen. Niet ‘over praten’ maar doen. Iemand is de buddy, iemand de geadopteerde, iemand de observator. Van daaruit denken de deelnemers na over do’s-en-don’ts, krijgen ze feedback en (hopelijk) vertrouwen in hun eigen kunnen.
Het is een pittige opdracht. Dag 2, iedereen is moe en er is wat discussie. Uiteindelijk worden er straffe tips opgesomd. Concrete tips die ze kunnen gebruiken voor toekomstige buddy’s.
Afronden
We doen wat rondjes met essentiële vragen. Wat heb je nodig om gemotiveerd te blijven in dit project? Wat moet er nog besproken of beslist worden om van dit project een succes te maken? Hoe kijk jij zelf naar je rol als buddy?
Er komen essentiële zaken naar boven: 'Hebben we beroepsgeheim? Hoe verloopt de verdeling als buddy? Hoe maken we ons bekend?' Vragen die nu niet beantwoord kunnen worden, maar worden meegenomen naar Steunpunt Adoptie.
We sluiten tenslotte af in schoonheid: met vers hoeve-ijs, een omhelzing en een 'Zeer graag tot een volgende!'
Zelf ideeën voor een peer-to-peer-project?
Neem contact met ons op, we komen graag langs voor een intakegesprek, gratis en vrijblijvend!