To kiss or not to kiss ...

Op 6 juli zet Wereldkusdag het plezier van kussen in de kijker. Sinds de komst van COVID-19 kussen en knuffelen we minder, of vragen we eerst even of het oké is voor de ander. Is dat iets wat we standaard zouden moeten doen?

Ook seksuele intimidatie op openbare plaatsen komt in coronatijden regelmatig aan bod in de media, bijvoorbeeld via een rapport van Plan International. Deze organisatie geeft aan dat er tijdens de lockdown een piek was in straatintimidatie.

Seksuele grenzen: praat erover

Genoeg voer dus voor een gesprek met jongeren over grenzen! Maar hoe begin je hieraan?

  • Gebruik de situaties, stellingen, doe-opdrachten en weetjes van het spel Oké?! over grensoverschrijdend gedrag, op basis van het Sensoa Vlaggensysteem. 
  • Onze onderzoeksresultaten naar kussen bij Vlaamse jongeren kunnen ook een handige gespreksstarter vormen.
  • Welke seksuele situatie is oké, welke niet en waarom? Als begeleider vind je houvast in (N)iets mis mee?!, op basis van het Sensoa Vlaggensysteem.
  • Gendernormen spelen een grote rol bij straatintimidatie. Meisjes worden véél sneller en vaker op hun uiterlijk aangesproken dan jongens. Ze worden bijvoor­beeld snel als slet bestempeld als ze veel bloot tonen. Zowel door jongens als door meisjes! Maak jongeren bewust van die dubbele standaarden en genderongelijkhe­den. Meer van deze (gratis!) tips lees je in What the FAQ?!.