To kiss or not to kiss ...

Op 6 juli zet Wereldkusdag het plezier van kussen in de kijker. Maar het blijft maar plezant zolang mekaars grenzen gerespecteerd worden, toch? Een ideaal moment dus voor een goed gesprek over grenzen met jongeren.

Kussen, toestemming & seksuele grenzen

Door de komst van COVID-19 kusten en knuffelden we minder, of vroegen we eerst even of het oké is voor de ander. Is dat iets wat we standaard zouden moeten doen? Dronken kussen, kussen zonder een relatie te hebben; is dat oké? Genoeg voer voor een gesprek met jongeren over grenzen!

Wij zetten je op weg met deze tips!

Tip 1: Oké? of niet oké?

Gebruik de situaties, stellingen, doe-opdrachten en weetjes van het spel Oké?! over grensoverschrijdend gedrag, op basis van het Sensoa Vlaggensysteem.

Jong zijn is een periode van experimenteren en (wederzijdse) grenzen aftasten. Maar wanneer gaat bepaald seksueel gedrag over een grens? Wanneer is ‘t oké en wanneer niet meer? En wanneer reageer je? Hoe reageer je als omstander op seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Tip 2: Vlaamse jongeren over kussen

Onze onderzoeksresultaten naar kussen bij Vlaamse jongeren kunnen ook een handige gespreksstarter vormen. Wanneer is een goed moment voor je eerste kus? Friends with benefits. Dronken kussen op feestjes. Kussen met iemand anders dan je lief. Kussen zonder een relatie te hebben. 

Wat vinden Vlaamse jongeren hiervan? En wat denken ze dat hun ouders en vrienden goedkeuren? We goten het allemaal in een handige infographic.

Tip 3: (N)iets mis mee?! 

Welke seksuele situatie is oké, welke niet en waarom? Als begeleider vind je houvast in (N)iets mis mee?!, op basis van het Sensoa Vlaggensysteem.  Aan de hand van 6 criteria leer je seksuele situaties in te schatten en er gepast op te reageren.

Tip 4: Tips praten over relaties en seksualiteit 

Hoe pak je een gesprek over relaties en seksualiteit met jongeren het best aan? Waar moet je rekening mee houden? Lees de gratis achtergrondinfo, antwoorden op veelgestelde vragen en tips in What the FAQ?!.