3 tips: Zo word je de Strafste School 2023

Met De Strafste School wil VRT zo veel mogelijk leerlingen verbinden en laten samenwerken. Dat plan kunnen we alleen maar toejuichen bij Pimento. Daarom: onze 3 tips voor de àllerstrafste school.

Tip 1: Wees voorbereid

Een goede voorbereiding is key! Nieuwe projecten op je school moeten gedragen zijn. Denk vooraf goed na over wat je wil bereiken.

Je hoeft ook niet voor alles iets nieuws op poten te zetten. Bekijk ook eens wat je als school al allemaal doet. Hier zitten vast veel straffe dingen bij!

Maak vooraf een planning. En doe de check of je aan de 5 criteria voor een succesvol nieuw project voldoet.  

Tip 2: Betrek je leerlingen

Wie weet er beter wat werkt voor jongeren dan jongeren zelf? Jongeren zijn leefwereldexpert. Zij weten het beste wat van jouw school een echt straffe en pestvrije school zou kunnen maken. Betrek ze dan ook optimaal.

Hoe? Ontdek welke rollen en mandaten je leerlingen allemaal kan geven!

Wanneer leerlingen mee mogen beslissen, zullen ze meer achter de uiteindelijke beslissingen staan en creëer je gedragenheid. Lees meer over waarom het ontzettend waardevol is om jongeren te betrekken op je school. 

Tip 3: Zet in op Random Acts of Kindness

Zet RAKattack in. 

RAKattack is een werkboek voor leerlingen vol met Random Acts of Kindness. Random huh ...? Da's iets liefs, wat je zomaar doet voor iemand anders. Met de 140 kleine en grote RAK’s en het puntensysteem werken je leerlingen zelf aan een verbindend schoolklimaat waar pesten geen ruimte krijgt.

Zet RAKattack in op de manier die bij je past. Dit kan gedurende het hele schooljaar of juist heel intensief tijdens een projectweek. Lees hier hoe KS Diest aan de slag gaat met RAKattack. 

De Strafste School

Met De Strafste School gaat MNM jaarlijks op zoek naar een middelbare school in Vlaanderen en Brussel waar het zowel in als buiten de les fijn is, waar leerkrachten en leerlingen elkaar versterken en waar je kennis opdoet voor het échte leven. Laat dat nu net iets zijn waar Pimento scholen van harte in ondersteunt!

(📸 MNM/VRT)