De kracht van complimenten tegen pesten

Complimenten als preventief middel tegen pestgedrag? Jazeker! Op het moment dat je talenten benoemd worden door een ander, ontstaat er een relatie waarin je je gezien, erkend en gewaardeerd voelt. En laat dat nu de beste remedie zijn om pestgedrag te voorkomen!

Complimentendag 1 maart

Zet daarom op 1 maart - Complimentendag - in op de krachten van je groepsgenoten. Wij geven je 3 concrete manieren én achtergrondinfo.

1. Neem een complimentendouche

Vorm met de groep een cirkel. 1 persoon staat in het midden. De anderen (waaronder ook jijzelf) ‘besprenkelen’ die persoon gedurende 30 seconden met complimenten:

  • Ze zijn kort & krachtig (max. 1 zin).
  • Ze worden niet toegelicht.
  • Ze mogen over alles gaan: van "leuke bril" tot "het is altijd aangenaam om met je samen te werken".

De persoon in het midden laat alles als een douche over zich heen komen (en reageert dus niet). Hou het tempo hoog en zorg dat deelnemers snel wisselen.

2. Talent dat plakt

Elk groepslid krijgt vier stukjes papiertape. De deelnemers schrijven op elk stukje een positieve eigenschap van zichzelf (zonder dat de anderen kunnen meelezen) en kleven dat willekeurig op de trui van iemand anders. Daarna verspreidt de groep zich over het spelterrein. 

  • Gedurende 5 à 10 minuten probeert iedereen de stukjes plakband te plakken bij de oorspronkelijke eigenaar, oftewel: “Bij wie vinden ze deze eigenschap passen?”
  • Wanneer de tijd stopt, bekijk je per persoon wie welke eigenschappen ontvangen heeft.
  • Wie aan de beurt is, zegt welke eigenschappen die inderdaad zelf opgeschreven heeft, welke ook passen maar niet zelfbedacht zijn en welke kwaliteiten nieuw zijn.

3. Wie is het?

Laat je groepsleden zelf een ‘Wie is het’-bordspel maken uit papier of karton. Op de ‘klepjes’ schrijven ze positieve eigenschappen die ze zoeken in een goeie groepsgenoot (luisterend oor, humor, betrouwbaar, …).

Daarna voer je een groepsgesprek waarbij je elke positieve eigenschap aan één (of meerdere) leden van de groep toewijst. Heb je voor een ‘klepje’ een eigenaar gevonden? Dan mag je dit plat leggen, net zoals in het gelijknamige gezelschapspel!

Ga door tot je voor elke eigenschap een eigenaar gevonden hebt én tot elk groepslid een positieve eigenschap heeft. Gelijkaardige inspiratie vind je in In de Pocket.  

Anti-pestbeleid 

Ontdek hoe Pimento jouw organisatie ondersteunt om een antipestbeleid uit te bouwen en te implementeren.