Seksuele vorming secundaire school: Zo zet je erop in

Wist je dat Pimento jaarlijks rechtstreeks met zo'n 5000 leerlingen secundair onderwijs werkt rond relaties en seksualiteit, en met hun lerarenteams? We legden deze week het belang van brede relationele en seksuele vorming aan leerlingen tweede en derde graad uit in verschillende media. Ontdek hoe Pimento ook jouw school ondersteunt in omgaan met relaties en seksualiteit en seksuele opvoeding op school.

Waarom seksuele opvoeding

Jongeren die een degelijke seksuele opvoeding krijgen, maken zelfbewustere keuzes, lopen minder risico op onder andere soa’s en seksueel grensoverschrijdend gedrag (als slachtoffer of als pleger) én zijn gelukkiger in hun relaties.

Leerlingen tweede en derde graad secundair ontwikkelen zich volop. Ze experimenteren met hun seksualiteitsbeleving en hebben veel vragen en onzekerheden rond relaties en seksualiteit. Ook bij deze leeftijdsgroep zet je als school dus het best in op brede relationele en seksuele vorming.

Vlaamse abortuscentra zien vaker jonge vrouwen die hormonale anticonceptie wantrouwen op basis van filmpjes op sociale media, zoals TikTok. Jongeren gebruiken steeds minder condooms of de anticonceptiepil als voorbehoedsmiddel, blijkt uit een bevraging over seksualiteit bij 20.000 Vlaamse jongeren tussen 11 en 18 jaar. Bijna een kwart van hen heeft al seksueel grensoverschrijdend gedrag ondervonden. 

Jouw leerlingen verdienen meer dan TikTok en porno als infobron, toch?

Vorming relaties en seksualiteit leerlingen

Pimento geeft relationele en seksuele vorming aan leerlingen. Onze vormingsmedewerkers zorgen via beproefde, interactieve en speelse werkvormen dat niet alleen de biologische feiten aan bod komen, maar ook de relationele kant van intimiteit en seksualiteit. Resultaat: een vorming in een open atmosfeer, waarin wederzijds respect, communicatie en weerbaarheid centraal staan.

Lesgeven over relaties en seksualiteit

Ontdek in onze vorming begeleidershouding relaties en seksualiteit hoe je op een boeiende en veilige manier werkt rond relaties en seksualiteit op maat van jouw (klas)groep. Maak uitgebreid kennis met educatieve materialen en werkvormen rond relaties en seksualiteit. En leer hoe je zelf een degelijk educatief programma opbouwt rond seksuele opvoeding.

Seksuele vorming: gratis tips & info

Onze experts bundelden een heleboel tips, achtergrondinfo en antwoorden op veelgestelde vragen over praten over relaties en seksualiteit met jongeren. Download gratis What the FAQ?!

Tools: tips & lesmateriaal

Onze doe-magazines, speldozen en discussiekaarten bieden je precies de inspiratie en houvast die je nodig hebt. Alles wat jouw leerlingen willen en moeten weten, op hun maat en speels verpakt. 

Elk spel en magazine is superflexibel in gebruik, en stem je dus gemakkelijk af op maat van jouw groep, les of themadag. Je krijgt de nodige achtergrondinfo en tips mee om er meteen in te kunnen vliegen!

Beleid relaties en seksualiteit

Hoe haal je binnen jouw school relaties en seksualiteit uit de taboesfeer? Hoe zet je een duidelijke visie neer over hoe je consequent met bepaalde vragen en situaties omgaat? Hoe vermijd je seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Pimento helpt jouw organisatie om een beleid rond relaties en seksualiteit uit te bouwen. Zo’n beleid creëert duidelijkheid en veiligheid voor zowel leerlingen als het schoolteam.

Pimento specialist seksuele opvoeding

Onze educatieve medewerker Veronika Thiers legde in De Standaard en VRTNWS Journaal uit waarom we als externe organisatie scholen helpen bij relationele en seksuele vorming.